Thursday, September 30, 2010

perubahan filem-filem tempatan

Assalammualaikum..and Salam sejahtera....salam 1 Malaysia...di sini aku nak cerita mengenai filem2 tempatan...kita pon tau majoriri pelakon adalah terdiri daripada orang Melayu..namun sekarang ni aku dah mula lihat yang director bagi sesuatu movie  menggabungkan bangsa2 yang lain seperti kaum  India dan Cina....so...kat sini aku boleh kata yang ini merupakan  perpaduan kaum....kalau kita lihat sebelum ini..sesuatu filem tu di arah oleh director Melayu,sume pelakonnya pon orang Melayu...tapi keadaan sekarang amat berbeza..more positif..more good...contoh movie "SETEM","LAGENDA BUDAK SETAN" and "KL DRIFT"...and others....movie2 ni banyak menggabungkan perlbagai bangsa...ini sekali lagi menunjukkan keeratan silaturrahim antara satu sama lain..klu negara lain la..ingat dorang sanngup ke nak bergabung....herm...

Sebelum ini..filem tempatan banyak berkisarkan tentang percintaan...action x banyak..so masyarakat pon x tertarik dengan filem di pawagam.....namun sekarang ni...filem2 tempatan mempunyai genre yag banyak..sehinggakan kita pon nak tgk movie tu berulang kali..so ia menunjukkan filem tempatan makin best...di samping tu..pelakon sekarang semuanya gempak2..berbakat....so ia mengulang kembali zaman kecemerlangan perindustrian filem pada zaman dulu....antara pelakon yang best,,,Farid Kamil.....Aaroon Aziz....Fasha Sanda..Lisa Surihani...Intan....Que Haidar..and more....

Selain daripada pelakon yang best,pengarah juga memberi sumbangan yang besar dalam perindustrian filem....contohnya Afdlin Shauki,David Teo,Ahmad Idham....and ramai lagi pengarah yang best....mereka banyak menggabungkan nilai2 murni di Malaysia dalam filem2  mereka....lagi satu mereka berfikiran moden..kerana kalau kta lihat sebelum ni..tak banyak aksi tembak- menembak dan letupan...tapi sekarang ni mereka mengambil langkah,.tanpa memikir kos filem tersebut..asalkan mereka dapat puaskan hati penonton..

Herm....terdapat banyak perbezaan antara dulu dan sekarang....dari segi genre,pelakon,aksi dan yang paling penting teknologi....perubahan teknologi membawa banyak perubahan dalam industri perfileman di negara kita...sound system pon ok berbanding dulu...gambar pon menarik nak tengok....best....perubahan  teknologi juga menyebabkan filem2 tempatan di negara ni popular di Asia.....
Lastly,aku berharap supaya director tempatan dapat menggabungkan pelakon tempatan dengan pelakon luar negara...supaya kita dapat popularkan filem2 tempatan kita di peringkat antarabangsa...then dapatkan melahirkan lebih ramai pelakon muda yang berbakat..dan filem2 yang menarik...sekian..... salam 07

Sunday, September 26, 2010

Pengalamanku di UNISZA...

Setelah aku berjaya mendapat tempat tempat di Universiti Sultan Zainal Abidin,Kuala Terengganu....aku berasa bersyukur sangat2 kepad Allah..kerana beri aku peluang untuk membalas jasa ibubapa aku...Alhamdulillah...

13/7-
Aku serta ibubapa aku menaiki bas dari Kuala Lumpur jam 10 malam.....aku dan family selamat tiba di Terengganu jam 6 pagi(14/7)....bila aku turun bas..aku dengar abang2 and kakak senior terjerit-jerit memanggil ..."UNISZA"....UNISZA....."UNISZA"...aku pon pergi ke arah satu abang nih..."abang nih dari UNISZA ke?(soalan pertama yang aku luahkan kat terengganu)heheh....then abang tu pon bawa aku ke bas UNISZA....agak menarik gak bas tu..besar...aku masuk2 dalam bas je....tangan aku dah terluka sebab kelam kabut nak naik bas..hehe...first day dah ada pengalaman pahit...heheh...

14/7-
jam 6.30 pagi aku dah menjejakkan kaki di UNISZA...aku sampai2 jd blur+takut+nak menangis...heheh....budak baru lah katakan....aku pon menunaikan solat subuh bersama bapa aku di surau baru tu...then...aku nak mencari seorang kawan...supaya aku x keseorangan dan mempunyai teman...tetiba mak aku kenalkan aku dengan seorang budak India..namanya Kamal...bapa aku memanggilnya Kamal Hasan...heheh....then aku pon mula bercerita ngan dia...pok pek..pok pek...pok pek...sampai la satu tangan hinggap di kepalaku...."Ami(mak aku) kenapa ketuk kepala Amy(aku la tu)"...mak aku kata aku banyak sangat cakap,,ok..then aku jadi budak skema....(untuk sementara waktu)..jam 9.00 pagi aku daftarkan diri dan amik kunci bilik and kemaskan barang aku...selepas 10 minit mengemas bilik...datanglah seorang makhluk Allah..."Mak cik bilik ni sementara je tau"..aku dengan keadaan serabut+marah terpaksa rela hati dengar ape orang tu cakap...x pe2..aku cool je...roomate sementara aku Kamal....ANDDDD....dah tibe masa yang aku paling benci....aku terpaksa berpisah ngan ibubapa aku......lagi2 ngan ibu kesayangan aku...aku rasa sedih sangat3....tapi aku control macho...x menagis kuat sangat(padahal meraung-raung)....aku peluk ibubapa buat kali terakhir sebelum mereka pulang ke rumah...then aku wat citer hindustan plak....kurumg diri dalam bilik....sampaila Kamal pujuk aku,...."weh relax la bhai(bhai lg....masa form 6 pon aku kena panggil bhai...kat sini pon kena gak) nanti ko boleh balik...bukannye ko 4 tahun x balik"..then aku pon terfikir jugak...betul gak ape yang Kamal cakap....pas tu aku semangat.....then as usual...orientasi untuk pelajar2 baru...


sepanjang orientasi tu...peliknya aku x jumpa sorang pon yang sama program ngan aku...aku dah mula cuak...sehinggala satu hari tu..hari terakhir orientasi..aku duduk sebelah budak lelaki...aku saje2 tanya"kos ape?"..then dia kata pengurusan risiko dan takaful..perghhh..aku rasa best sgt bila ada org sama kos ngan aku..heheh..tapi bila mamat tu ckp mcm tu..aku ngan member sblh aku dh gelak...sebab kelakar dengar suara dia..hahah...x pe2...nama dia Zaki..budak cosmate pertama yang aku kenal...heheh....

then....sume pelajar sudah di bahagikan mengikut program masing2....time tu la aku dah mula jumpa ramai cosmate...as well...pompuan lg ramai dr laki...heheh....kat situ..aku paling takut bila Supian kata"Idham ni senior kita tau"..aku dah mula takut ngan Idham....takut2 dia buli aku ke......blackmail aku ke...heheh..tp x de.....pas tu aku dh mula jumpa seorang sahabat yang bernama Haziq...dia pon boleh dikatakan sama kepala ngan aku..best gak la...Alhamdulillah cosmate aku sume baik2 belaka

herm.....setelah hampir 3 bulan di UNISZA...aku dah ade ramai kawan...best sgt...dorang buat aku x rase sedih or rindu kat ibubapa aku....(kadang2 rindu la)hehe....then...Alhamdulillah...aku sedang mengikuti pembelajaran dengan baik.....

Rahsia-rahsia di sebalik pengurusan masa pelajar cemerlang.


  1. Masa sebelum tidur -  masa berbaring sebelum tidur. Amalkan teknik belajar secara bayangan. .
  2. Masa terbangun di tengah malam(jam 4 pagi)
  3. Masa bangun tidur. Subuh/pagi.Bayangkan pelajaran semalam.
  4. Masa bercermin (Lekatkan Nota penting Dekat cermin)
  5. Masa sarapan pagi (Baca selembar dua suratkhabar)
  6. Masa berjalan ke kelas (Tanya diri dan formula)
  7. Masa menunggu bas (Ulangkaji kad nota atau bayangkan)
  8. Masa di dalam bas atau kereta (ulangkaji harian/cepat)
  9. Masa sampai awal pagi ke kelas ( ulangkaji harian/cepat)
  10. Masa menunggu pensyarah yang terlewat(ulangkaji cepat)
  11. Masa rehat (ke perpustakaan baca ringkas buku-buku)
  12. Masa sebelum pulang (Lewatkan pulang buat kerja rumah)
  13. Masa berjalan pulang ( tanya diri )
  14. Amalkan bersukan di waktu siang(aktifkan otak)
  15. Masa rehat selepas makan malam (Baca rencana akhbar dan lain-lain)
  16. Masa menonton tv (melukis rajah-rajah, peta, tulis formula dan lain-lain

gelagat-gelagat orang

aku ni jenis yang suke tengok gelagat org(bajet pyscho)..hahah...tapi aku rasa seronok bila tengok gelagat orang...antaranya-

  • gelagat orang bila menerima sesuatu yang mengejut...
                - ada yang kelam kabut..ade yang cool je..ade yang terlampau relax...dari sini aku dapat ambil satu pengajaran...yang manusia ni mempunyai banyak perangai....aku ingatkan semua macam aku....(kelam kabut)...haha...bila aku dah masuk ke dunia yang lebih luas aku banyak mempelajari tentang manusia ni...


  • bila budak kecik nak sesuatu
                 - part ni paling best...heheh...aku suke tengok gelagat budak kecil..lg2 bila nk mintak gula2..mcm2 karenah dorang buat..baring kat lantai la...lari2 la...menjerit kuat2 la..mcm2 la...ni merupakan cara dorang nk pujuk mak dorang..klu kite ni dh besar...byk cara kita gunakan untuk pujuk mak kite..samada romantis ataupon paksaan..heheh..tp more tu romantis la...gune ayat2 jiwang nak pujuk mak kite...heheh...


  • bila nak buat sesuatu keputusan
                   - heehhe....kalau part nih....time member2 kite dah set nak buat keputusan....sume semangat berkumpul nak buat decision....tapi bila dah berkumpul...ada yang masih blur2 lg....ade yang terlalu tension...ade plak yang terlalu sempoi....so...sume org ni ade caranya masing2..mana tau dorang nak yang the best untuk dorang....



.......ade banyak yang aku nk kongsikan......aku tgh study lg gelagat orang...salam 07...

..Pengorbanan Seorang Ibu...


Masa usia setahun , ibu suapkan makanan dan memandikan kita. Cara kita ucapkan terima kasih kepadanya hanyalah
dengan menangis sepanjang malam. Saat usia 2 tahun, ibu mengajar kita bermain. Kita ucapkan terima kasih dengan
lari sambil tertawa terkekeh-kekeh apabila dipanggil. Ketika usia 3 tahun, ibu menyediakan makanan dengan penuh
kasih sayang.Kita ucapkan terima kasih dengan menumpahkan makanan.




Masuk usia 4-5 tahun, ibu belikan pensil warna dan pakaian. Kita

ucapkan terima kasih dengan menconteng dinding dan bergolek atas lantai

kotor(sehinggakan saya berebut dengan adik nak pensil warna tu). Saat usia 5 tahun, ibu memimpin tangan kita ke Tadika.Kita menjerit," Tak mahu!
Tak mahu !". Ketika usia 7 tahun, ibu belikan bola....habis rumah selerak.... Setelah usia 8-9 tahun, ibu menghantar kita ke sekolah, kita ucapkan terima kasih dengan ponteng sekolah.

Di usia 10-11 tahun, ibu menghabiskan masa sehari suntuk dengan kita,

kita ucapkan terima kasih dengan tidak bertegur sapa dan asyik bermain

dengan kawan.

Menjelang

usia 13 tahun, ibu suruh pakai pakaian menutup aurat, kita ucapkan

terima kasih dengan memberitahu bahawa pakaian itu ketinggalan zaman. Ketika menjangkau 18 tahun, ibu menangis
apabila tahu kita di terima

masuk form 6,dia sangkakan perjalanan kita dah berakhir , kita ucapkan terima kasih dengan bersuka ria bersama kawan-kawan. Menjelang usia 20 tahun, ibu bertanya apakah kita ada teman istimewa, kita katakan,...." itu bukan urusan ibu
Setelah usia 25 tahun, ibu bersusah payah menanggung perbelanjaan

perkawinan kita, ibu menangis dan memberitahu bahawa dia sangat

sayangkan kita, tanda kita ucapkan terima kasih dengan pindah jauh

darinya. Ketika usia 30 tahun, ibu menelefon memberi nasihat mengenai penjagaan

bayi, kita dengan megah berkata,... " itu dulu , sekarang zaman moden

". Ketika usia meningkat 40 tahun, ibu menelefon mengingatkan tentang

kenduri di kampung, kita berkata, " kami sibuk...tak ada masa nak

datang ". Menjelang usia 50 tahun, ibu jatuh sakit dan meminta kita menjaganya.

Kita bercerita tentang kesibukan dan kisah-kisah ibu bapa yang menjadi

beban bagi anak-anak. Dan kemudian suatu hari...kita mendapat berita ibu meninggal, khabar

itu mengejutkan.... dalam linangan air mata, segala perbuatan terhadap

ibu muncul dalam ingatan satu persatu....

Saat di taman kanak-kanak, ibu menghantar hingga masuk ke dalam

kelas,ibu perlu menunggu di sebelah sana. Aku tak peduli sebanyak

manapun pekerjaannya di rumah, aku tak perduli hujan, panas atau rasa

bosannya ketika menunggu. Aku senang ibu menungguku sampai lonceng

berbunyi. Setelah

besar, aku sering meninggalkannya bermain dengan teman-teman dan

berseronok.Tak pernah aku menemani ibu ketika sakit, ketika ibu

memerlukan pertolongan aku tak pernah ada. Masuk alam remaja, aku sering merasa malu berjalan bersama ibu.
Pakaian

dan dandannyaku anggap kuno dan tak serasi dengan penampilanku. Bahkan

sering kali aku sengaja mendahuluinya berjalan satu dua meter di

depannya agar orang tak menyangka aku bersamanya... malu!..
Padahal ibu yang menjagaku sejak kecil, tak pernah memikirkan

penampilannya, tak pernah membeli pakaian baru , apalagi perhiasan baru

untuknya tapi ibu gunakan untuk membelikanku pakaian yang bagus-bagus

agar aku kelihatan cantik. Ibu mengangkat tubuhku ketika aku jatuh,

membasuh luka di kaki dan mendekapku erat-erat saat aku menangis.
Mulai masuk di Intitut pengajiaan tinggi, aku makin jauh dengannya. Ibu yang menganggap aku  bodoh, tak berwawasan , tak mengerti apa-apa, dan

bukan orang berpendidikan, doa di setiap sujudnya, pengorbanan dan

cintanya tak pernah terhenti sedetikpun untuk anak-anaknya.
Semua kenangan itu muncul satu persatu di fikiranku. Dalam linangan air

mata yang sudah terlambat, terus mengalir kedukaan dan penyesalan.
Dan anda sekarang yang masih mempunyai ibu disamping jangan menjadi

seperti aku....seperti ku dulu, memilih untuk memberikan perhatian

padanya nanti,tapi sudah terlambat.Benar bahawa kasih Ibu kepada

anaknya tak terbatas.....pengorbanan ibu jika dihitung takkan terbalas

oleh seorang anak..