Thursday, September 30, 2010

perubahan filem-filem tempatan

Assalammualaikum..and Salam sejahtera....salam 1 Malaysia...di sini aku nak cerita mengenai filem2 tempatan...kita pon tau majoriri pelakon adalah terdiri daripada orang Melayu..namun sekarang ni aku dah mula lihat yang director bagi sesuatu movie  menggabungkan bangsa2 yang lain seperti kaum  India dan Cina....so...kat sini aku boleh kata yang ini merupakan  perpaduan kaum....kalau kita lihat sebelum ini..sesuatu filem tu di arah oleh director Melayu,sume pelakonnya pon orang Melayu...tapi keadaan sekarang amat berbeza..more positif..more good...contoh movie "SETEM","LAGENDA BUDAK SETAN" and "KL DRIFT"...and others....movie2 ni banyak menggabungkan perlbagai bangsa...ini sekali lagi menunjukkan keeratan silaturrahim antara satu sama lain..klu negara lain la..ingat dorang sanngup ke nak bergabung....herm...

Sebelum ini..filem tempatan banyak berkisarkan tentang percintaan...action x banyak..so masyarakat pon x tertarik dengan filem di pawagam.....namun sekarang ni...filem2 tempatan mempunyai genre yag banyak..sehinggakan kita pon nak tgk movie tu berulang kali..so ia menunjukkan filem tempatan makin best...di samping tu..pelakon sekarang semuanya gempak2..berbakat....so ia mengulang kembali zaman kecemerlangan perindustrian filem pada zaman dulu....antara pelakon yang best,,,Farid Kamil.....Aaroon Aziz....Fasha Sanda..Lisa Surihani...Intan....Que Haidar..and more....

Selain daripada pelakon yang best,pengarah juga memberi sumbangan yang besar dalam perindustrian filem....contohnya Afdlin Shauki,David Teo,Ahmad Idham....and ramai lagi pengarah yang best....mereka banyak menggabungkan nilai2 murni di Malaysia dalam filem2  mereka....lagi satu mereka berfikiran moden..kerana kalau kta lihat sebelum ni..tak banyak aksi tembak- menembak dan letupan...tapi sekarang ni mereka mengambil langkah,.tanpa memikir kos filem tersebut..asalkan mereka dapat puaskan hati penonton..

Herm....terdapat banyak perbezaan antara dulu dan sekarang....dari segi genre,pelakon,aksi dan yang paling penting teknologi....perubahan teknologi membawa banyak perubahan dalam industri perfileman di negara kita...sound system pon ok berbanding dulu...gambar pon menarik nak tengok....best....perubahan  teknologi juga menyebabkan filem2 tempatan di negara ni popular di Asia.....
Lastly,aku berharap supaya director tempatan dapat menggabungkan pelakon tempatan dengan pelakon luar negara...supaya kita dapat popularkan filem2 tempatan kita di peringkat antarabangsa...then dapatkan melahirkan lebih ramai pelakon muda yang berbakat..dan filem2 yang menarik...sekian..... salam 07

No comments:

Post a Comment